Koder for sjelettdysplasier PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Anders Kristoffersen   
søndag 21. september 2014 06:33

Kortvokste kan fra tid til annen oppleve at fastlegen eller andre bruker uriktige koder om pasienter med kortvoksthet / sjelettdysplasier. Styret har fått flere tilbakemeldinger på at helsevesenet har brukt betegnelsen «dverg» eller «dvergvekst» i sine journaler. I arbeidet med å unngå dette, har lege på TRS, Svein Fredwall, skrevet litt om kodesystemet som brukes. Ta gjerne dette skrivet med til fastlegen eller andre representanter for helsevesenet neste gang du har time eller konsultasjon.

På TRS prøver vi i å være konsekvente med å bruke enten den presise diagnosen eller kortvoksthet, og ordet dverg og dverg-vekst skal være ute av alle våre presentasjoner og vårt skriftlige materiale.

Når det gjelder spørsmålet i forhold til elektronisk koding, finnes det flere kodeverk i helsevesenet. De to vanligste som brukes er et ICD-10 som brukes mest på sykehus, og ICPC-2 som brukes av fastlegene.

Begge kodesystemene består av en kombinasjon av en bokstav og tallkode.

På Sunnaas og TRS bruker vi ICD-10, og koden for kortvoksthet er Q77.

En del av kortvokstdiagnosene har egen underkode, f.eks akondroplasi: Q77.4, Spondyloepifyseal dysplasi Q77.8, mens de fleste andre kortvokstdiagnosene ikke har sin egen underkode.

Da bruker jeg oftest Q77.8: Annen spesifisert osteokondrodysplasi med vekstdefekter i rørknokler og ryggsøyle, eller bare Q77.

Fastlegene bruker vanligvis ICPC-2 systemet: Der kan man bruke koden L82 Medfødt feil i muskel- og skjelettsystemet.

Man kan også bruke koden L82, og skrive inn i tekstfeltet den presise diagnosen, f.eks pseudoakondroplasi eller spondyloepifyseal dysplasi osv.

Men man kan altså bruke diagnosekoden L82 på alle våre skjelettdysplasier.

 

Med vennlig hilsen Svein Fredwall

Sist oppdatert søndag 26. oktober 2014 09:01